Bumper plates kopen? Waar moet ik op letten?

Bumper plates kopen? Waar moet ik op letten?

Door de stijgende populariteit van Crossfit, olympisch gewichtheffen en krachttraining is de bumper plate steeds gewilder. Dit heeft er zelfs voor gezorgd dat het de "go-to” halterschijven 50mm voor vele sportscholen is. Ook thuis kiezen vele sporters, die sterker willen worden en aan hun conditie willen werken, voor een bumper plate set. Niet verrassend aangezien een goede bumper plate vele voordelen kent. 

Het kiezen voor de juiste bumper plate is nog niet zo simpel. In het algemeen zijn er veel verschillende halterschijven op de markt, waarbij prijs, kwaliteit en het gebruik van de halterschijven nogal verschillen. Om de keuze te vereenvoudigen leggen we uit welke bumper plates het beste bij jouw trainingsbehoeften past.

Wat zijn bumper plates?

Laten we bij het begin beginnen. Bumper plates zijn halterschijven die vaak samen met een barbell wordt gebruikt. Ze zijn gemaakt van rubber met een stalen ring (50MM) in het midden. Door het rubber worden geluid en trillingen sterk verminderd wanneer je de gewichten laat vallen. Hierdoor is het eenvoudig en veilig om op veel verschillende plekken een work out te doen met deze gewichten.

Verschillende soorten bumper plates

Er zijn verschillende soorten bumper plates. De belangrijkste verschillen heeft te maken met de mate van stuiteren en of ze gebruikt kunnen worden bij een competitie. We gaan op 3 types wat dieper in:

Standaard bumper plates

 Dit is deBumper plate barbell halterschijven 50mm meest populaire bumper plate die met name thuis en in de sportscholen wordt gebruikt. De hoge dichtheid van de rubber biedt een lagere veerkracht wanneer de barbell met gewichten van een hoogte valt. Dit maakt ze perfect voor olympisch liften. Ze hebben meestal een matte of glanzende afwerking en zijn populair vanwege hun gelijkenis met wedstrijd halterschijven, maar dan zonder het hoge prijskaartje.

+ Lage veerkracht, waardoor minder belasting op de barbell, minder geluid en minder trilling bij het laten vallen van de barbell

+ Slijtvast en gaan dus jaren mee.

+ Ook goed te gebruiken zonder barbell door oefeningen te verzwaren (bijvoorbeeld planking, sit ups, lunges etc.

- Duurder dan reguliere stalen halterschijven. 

Hi-Temp bumper plates

Hi-Temp bumperplaten zijn gemaakt van gerecycled rubber. Ze passen op een barbell van 50mm. Ze zijn minder luidruchtig dan de stalen halterschijven, wanneer ze op de grond vallen. Door de hoge veerkracht van de hi temp bumper plates, stuiteren deze bumper plates meer dan standaard bumper plates, maar door de elasticiteit van de rubber zullen ze vrijwel niet beschadigen.

+ Hoge veerkracht waardoor de plates bijna niet beschadigd raken.

+ Kan op beton of steen gebruikt worden zonder de ondergrond te beschadigen.

+ Gemaakt van recycled rubber

- Duurder dan standaard bumper plates

- Breder dan de standaard bumper plates, minder halterschijven op een barbell mogelijk.

- Deze halterschijven stuiteren stevig, waardoor de barbell beschadigd kan raken.

Competitieve bumper plates 

bumper plates halterschijven 50mm barbell

Dit zijn de premium halterschijven die competitieve en elite gewichtheffers gebruiken tijdens trainingen en wedstrijden. Deze halterschijven hebben strikte voorschriften waaraan ze moeten voldoen. Zo moet de gewichten voorzien zijn van de juiste kleur (opgesteld door de International Weightlifting Federation (IWF)). Het kleurenschema is als volgt: rood - 25kg, blauw - 20kg, geel - 15kg, groen - 10kg en wit - 5kg

Daarnaast moet het gewicht uiterst nauwkeurig zijn (maximaal verschil van +/- 10 gram). De strakke afwerking van de stalen ring in het midden van de halterschijf, maakt het gemakkelijk om de schijf op de halter te schuiven en wrijving te verminderen, terwijl het midden van de plaat wordt beschermd tegen herhaalde schokken.

+ De perfecte gewichten als je een elite gewichtheffer bent.

+ Officieel gebruikt tijdens wedstrijden.

+ Voldoet aan de IWF richtlijnen.

+ Gekleurde halterschijven in plaats van zwart.

- Als je geen professioneel bent heeft het niet veel toegevoegde waarde ten opzichte van standaard bumper plates.

Waar moet je opletten bij het kiezen van een bumper plate set?

 Of je nu aan het trainen bent voor een wedstrijd of dat je gewoon een work out thuis wil doen, er zijn een aantal factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een bumper plate. Hier zijn 3 belangrijke punten:

  • Duurzaamheid

Slecht gemaakte bumperplaten zijn gevoelig voor barsten, vooral als ze vaak vallen. Platen van mindere kwaliteit beginnen te barsten rond de middenring, wat voor disbalans kan zorgen. Een manier om te zien of ze van hoge kwaliteit zijn, is door te kijken naar het materiaal en eventuele beoordelingen van het product.

  • Stuiteren

Bumper plates zijn gemaakt voor intensief gebruik en beschermen de vloeren wanneer ze vallen. Sommige hebben een hoge stuiter, terwijl anderen doodvallen. 

  • Trainingseisen

Welke eisen stel je aan jouw training? Bereid jij je voor op een wedstrijd, dan is het gebruik van competitieve bumper plates de juiste keuze. Als het voor een training is, kunt u een standaard bumper plates gebruiken

Wat zijn de voordelen van bumper plates?

Laten we het hebben over de voordelen van het gebruik van bumper plates. Hoewel ze al vele jaren bestaan, is het pas in de afgelopen 5 jaar dat ze de norm zijn geworden in sportscholen en home gyms. Er zijn 3 belangrijke voordelen:

  • Veiligheid

Bumperplaten zijn een stuk veiliger dan stalen platen. U kunt ze veilig van bovenaf laten vallen met weinig risico op beschadiging van de vloer, de halterstang, de schijven, degenen die dichtbij staan ​​en jezelf.

Ze zijn ideaal voor zwaar tillen, zoals deadlifts, cleans en snatches, omdat je ze veilig kunt laten vallen als ze te zwaar zijn.

  •  Veelzijdig

Ze bieden flexibiliteit in de training aan. Als je begint en je omhoog wilt werken naar een hoger niveau, zijn bumper plates de juiste keuze. In tegenstelling tot gietijzeren platen bieden ze verschillende trainings opties zoals gewichtheffen, powerlifting en bodybuilding. Daarnaast kan je bumper plates ook goed gebruiken om reguliere “body weight” oefeningen te verzwaren.

  •  Rustig

Bumperplaten zijn veel stiller dan traditionele stalen platen wanneer ze op de grond vallen, waardoor ze beter geschikt zijn voor sportscholen, appartementen, huizen, parken en tuinen. In combinatie met rubberen matten dempt het geluid nog meer en geeft extra bescherming aan de vloer waarop je werkt.

 Weet je voor welke bumper plates je gaat?

Ok, je wil je aan de slag met een goede bumper plate set? Bij Gym masters vind je de goedkoopste en stevigste bumper plates, daarnaast kan je direct jouw set uitbreiden met een barbell 180cm en lock jaws. Veel spierpijn toegewenst!

Ontdek de Gym Masters Olympisch liften collectie