Wat is het verschil tussen halterschijven 50MM vs 30MM?

Wat is het verschil tussen halterschijven 50MM vs 30MM?

Iedereen die weleens in een sportschool, crossfit box of in een home gym te vinden is heeft ze weleens gezien, halterschijven. Ogenschijnlijk een vrij eenvoudig gewicht van rubber of staal met een gat in het midden. Juist over dat gat (de boring) willen we het hebben. Want waarom is het ene halterschijf gat 30MM en het andere gat 50MM?

Olympisch of standaard?

De boring van een halterschijf bepaalt welke halterstang je nodig hebt. Standaard en in veel sportscholen wordt een (korte) halterstang met een 30MM brede uiteinde (ook wel de “sleeve” van de barbell genoemd) gebruikt. Halterschijven 50MM zijn de officiële maat voor crossfit work out en voor olympisch gewichtheffen. Daarbij worden er hogere eisen aan de barbell gesteld. 

Halterstang / barbell stang

Waarom een olympische halterstang met 50MM halterschijven?

Belasting: Het grootste verschil tussen een standaard (30MM) en olympische halterstang (50MM) is de belasting die de stang aan kan. Olympische halterstangen kunnen makkelijk meer dan 300 kg aan. Niet iedereen die een olympische halterstang heeft zal zijn work outs doen met 300 KG, maar tijdens het laten vallen van de barbell zal er extra krachten komen op de halterstang. De standaard halterstang wordt gebruikt bij oefening met minder gewicht en daardoor is het niet nodig dat deze stangen een hogere belasting aan kunnen. Wanneer deze stangen (30MM) te zwaar belast worden, zal deze permanent buigen. Niet handig wanneer je jouw volgende oefening weer wilt doen.

Flexibiliteit: De standaard halterstang (30MM) is statisch en beweegt niet mee. Als je een olympische gewichthef of crossfit wedstrijd hebt gekeken dan heb je het waarschijnlijk al gezien, de halterstangen (voor halterschijven 50MM) buigen. Om het perfecte momentum in een lift te gebruiken heb je deze buiging nodig. 

Halterstang spin: De reden dat je de sleeves (uiteinde van de barbell) dikker zijn bij de olympische halterstang, komt doordat dit bestaat uit 2 onderdelen (binnen en buitengedeelte). Hierdoor roteert de olympische halterstang. Dit maakt jouw oefeningen veiliger en heb je een stevigere, daarnaast heb je grip en is er een mindere belasting voor de polsen en ellebogen. Wel zo fijn als je net jouw PR aan het neerzetten bent. Meer info over een olympische halterstang thuis lees je hier.

Bumper plates / rubberen halterschijven: Om de vloer niet te beschadigen en om geluid te reduceren wordt er veelal gebruik gemaakt van rubberen halterschijven. Deze halterschijven worden ook wel bumper plates genoemd en hebben een betere vering. Wanneer je deze bumper plates laat vallen beschadigen die niet. Bumper plates zijn alleen maar beschikbaar met een boring van 50MM.

Alle voordelen van onze halterschijven 50mm lees je hier!

 Dus? Halterschijven 50mm of 30mm?

Halterschijven 30MM worden gebruik voor standaard halterstangen en halterschijven 50MM  worden gebruikt voor olympische halterstangen. Wat het meest geschikt voor jou is hangt af van waarvoor je ze gaat gebruiken. Is voor jouw de aanschafprijs belangrijk en ga je de halterstang gebruik voor licht gewicht en statische oefeningen, dan kan je met de halterschijven 30 MM uit de voeten. Wil je de halterschijven voor de langere termijn aanschaffen, de schijven en de vloer niet beschadigen bij het laten vallen van de gewichten, zwaardere en meer dynamische oefeningen (clean & jerk - snatches) uitvoeren, dan is het verstandig om te kiezen voor halterschijven 50MM.

Gym Masters halterstangen en halterschijven

Bij Gym Masters verkopen wij de meest voordelige rubberen halterschijven 50MM / bumper plates en olympische halterstangen. Halterschijven 50MM hebben allemaal dezelfde afmeting, waardoor ze eenvoudig in gebruik zijn. Bij Gym Masters is de verzending gratis en dezelfde dag verzonden. Daardoor kan je al binnen 1 werkdag jouw eerste work out doen.